Utflukter fra Nerja
Opplevelsene står i kø...
Nerja er et godt utgangspunkt for utflukter til spennende steder i Andalucía, enten med egen bil, buss eller tog.

Langs kysten ligger små byer og strender på rekke og rad. Men området er mye mer enn "costa".

Cuevas de Nerja (10 min med bil) og Alhambra de Granada (vel 1 time på ny motorvei) er blant Spanias største attraksjoner. 
Sierra Nevada (Snøfjellene) har topper på ca 4000 m. I Las Alpujarras, sørskråningen av Sierra Nevada, ligger gamle byer med hus i berberstil fra tiden da maurerne, ca 1500, ble drevet ut av Granada. En av våre favorittbyer er Pampaneira er de bl a lager og selger flotte tepper i alle farger (filleryeteknikk).

Øst for Granada finner vi hulebyen Guadix, og nord for Granada, ligger de to små byene Úbeda og Baeza som er på UNESCOs verdensarvliste. I dette området finner man også naturparken Cazorla.

I Axarquía, området innover i landet fra Nerja finnes små, hvite byer med fantastiske beliggenheter og med røtter tilbake til maurisk tid. 

Antequera er en større by med maurisk fortid. Den har røtter 4-5000 år tilbake, og fra denne tiden - steinalder/tidlig bronsealder - finnes megalittiske monumenter (Dolmens eller steinkonstruksjoner). Byen hadde en storhetstid under renessansen og barokken, med en rekke byggverk fra disse periodene. 

Ikke langt fra Antequera ligger naturparken El Torcal, og litt lengre unna, El Chorro, begge med spesielle fjellformasjoner og med turmuligheter. El Caminito del Rey, tidligere regnet som verdens farligste sti, er nå rehabilitert og åpen for publikum. http://www.caminitodelrey.info/en/#2
For å besøke Caminitoen bør man bestille billetter på forhånd. Ordinær inngang koster ca 100 kr.
 
Litt nord for Antequera ligger Fuente de Piedra, en saltsjø med flamingoer.

Lengre unna finner vi Sevilla og Córdoba med sine gamlebyer (casco historico) og fantastiske byggverk.

Nedenfor har jeg en mer detaljerte beskrivelser av disse stedene, og noen lenker til nettsider. For den som vil lese mer om alle herlighetene Andalucía har å by på, kan jeg anbefale en privat side på engelsk (ikke Andalucías offisielle): www.andalucia.com

GOD FORNØYELSE
Sierra Nevada i januar
Cuevas de Nerja
Dryppsteinshulene - Cuevas de Nerja - er en av Spanias store turistattraksjoner. De ble oppdaget i januar 1959. Hulene strekker seg 5 km innover i grunnen. Tidsmessig går de 5 mill år tilbake i tiden. 

Bare en liten del er åpen for publikum. I de enorme rommene kan du se fantastiske formasjoner av stalakitter (dryppstein som vokser nedover) og stalagmitter (som vokser oppover). Hulemaleriene som er 42 000 år gamle, er dessverre ikke tilgjengelige for publikum.

Cuevas de Nerja har monopol på fotografering, så jeg har ingen egne foto. Men det finnes en offisiell hjemmeside med bilder og masse tekst, også på engelsk: 
http://www.cuevadenerja.es/index.php?lenguaje=en

Du kommer hit med bil, buss eller til fots.

Solnedgang i januar. Slik kan det ha sett ut den dagen hulene ble oppdaget
Kysten øst for Nerja
Veien langs kysten østover fra Nerja går i sving og krok. I seg selv en fin tur. Fra Nerja til Motril, ca 5 mil, ligger små byer - Maro, Herradura (betyr hestesko, pga stranden med slik form), Cotobro, Almuñecar (litt større og med et fint matmarked), Salobreña - alle med fine strender og hyggelige strandrestauranter, og noen med minner fra maurertiden. Mellom byene ligger strender og rester av vakttårn (torre). Til noen av strendene er det bare adkomst til fots, fra veien. Et par av våre favoritter:

* Playa Cañuelos - en strand med adkomst til fots fra en parkeringsplass ved veien, en mils vei fra Nerja. Et stykke å gå ned, men lite for normalt spreke nordkvinner og -menn. På stien nedover (til venstre for veien) er det ofte fjellgeiter å se. Prisen for turen er en vakker strand med klart vann. Om sommeren er det en matebuss og en åpen strandrestaurant. Ellers i året er det lite folk.
* Marina del Este - en båthavn med restauranter, og en hyggelig, liten strand. Hit kan man kjøre, enten via Herradura eller en egen avkjørsel (skiltet) fra kystveien.  

Cala Pino er den lokale "naturiststranda" med adkomst ned en bratt, smal sti - men ikke vanskelig. 

Motril har også en flott strand. Dette er et område med flere spanske turister og færre fra Nord-Europa. Byen har et interessant museum om sukkerproduksjonen som preget store deler av vårt området. Forøvrig har den ingen spesiell attraksjon, bortsett fra at den er spansk og lite preget av masseturisme.
Den vakre Playa Cañuelos
Alhambra de Granada
Alhambra skriver seg fra Nasrid-emiratet. Boabdil, den siste Nasrid-herskeren, ble drevet ut av Granada 2. januar 1492, og Alhambra ble overgitt til de katolske monarkene Isabella og Ferdinand. Boabdil og hans folk fikk bosette seg i Alpujarras-fjellene.

Alhambra var en hel by, men deler av den kan vi bare se som ruiner. Palasset er perlen i dette enestående monumentet fra maurisk tid. Her er det utrolige, gjennomførte detaljer både i arkitektur og utsmykking. Veggene er dekorerte med støpte gipselementer med arabisk skrift som hyller Allah. Vann var også viktig. Lyden av vann  opplever man over alt i dette vidunderlige anlegget, og særlig i sommerpalasset, Generalife.  Les mer om Alhambra: http://nn.wikipedia.org/wiki/Granada#Nasrid-emiratet_Granada

Den som vil inn i palasset må kjøpe separat billett med et bestemt klokkeslett (pga antallet turister). Det er til tider enorm pågang, så det er en fordel kjøpe billett god tid i forveien www.alhambra-tickets.es Du må velge dato, samt tidspunkt (før/etter lunsj) og blir tildelt et klokkeslett.

Egen bil er den beste måten å komme dit. Når man nærmer seg Granada, er veien godt merket til Alhambra. Det er store parkeringsplasser utenfor selve Alhambra. Verano Azul Viajes, nederst i c/Chaparil, Nerja arrangerer også bussturer.


Estetikk i høysete - vann er viktig
Granada.....

.....byr på andre attraksjoner enn Alhambra. Den gamle jødiske bydelen  Albaicín fra den mauriske middelalderen kan sees fra Alhambra. I Albaicín med trange, rare gater finner du bl a et arabisk bad og et arkeologisk museum. Både Albaicín og Alhambra har verdensarvstatus fra 1984. 

Den svære katedralen med bilder av kjente spanske malere, er en annen stor attraksjon. Les mer om Granada:
http://en.wikipedia.org/wiki/Granada#Post-1492

For å komme til byen er det best å gå, ta drosje eller minibuss fra Alhambra. Da kan du også nyte et glass på en av Granadas mange barer, kafeer eller restauranter. For tapas er Castañeda et bra sted.

Fra Alhambra over mot Albaicín
Alhama de Granada....
... ligger på det fruktbare andalusiske slettelandet. 
Dette er en gammel by med rester fra romertiden. Maurerne bygde sin by over den romerske. Alhama (eg al-hamma) er arabisk og betyr bad. Byen har sitt navn etter badene som ble bygget ved de varme kildene her. Alhama kneiser på en klippe over en høy fjellkløft der elven Tajo har gravd seg ned gjennom lag på lag av marine avsetninger opp til 25 mill år gamle. Fjellkjedene på baksiden av Solkysten har flere slike dramatiske fjellkløfter, f eks den i El Chorro, og Ronda som trolig er mest kjent. I de loddrette fjellsidene vokser planter som har tilpasset seg dette karrige landskapet, og som nesten ikke krever vann eller næring. 

Se fin artikkel i Norskemagasinet:
http://www.norskemagasinet.com/utflukter-reiser/44-nyheder/utflukter-reiser/3938-alhama-de-granada-og-juvet-over-alle-juv

Kjøreturen dit er også en opplevelse. Fra Nerja kan man kjøre via Velez-Malaga og Viñuela-sjøen. En "trollstigvei" med god standard tar oss opp i ca 900 meters høyde gjennom et fantastisk fjellpass som sees fra lang avstand. Fra dette passet, Ventas de Zafarraya, kommer man ut på de andalusiske sletter, og fra en  skogkledd høyde åpenbarer Sierra Nevada seg i det fjerne. 
Det er flere måter å komme dit, f eks gjennom et området med små, hvite byer som jeg omtaler nedenfor.
De som ikke gjør noe av å kjøre svingete, smale spanske veier kan nærme seg Alhama fra Almuñecar og via Otívar.
Alhama de Granada på kanten av klippen
Axarquía - variert og vakker
Axarquía er en "landsdel" i Málagaprovinsen. Klikk deg inn på lenken og les mer om dette området som omfatter kyst, fjell, naturparker, innsjøer, og små, hvite fjellandsbyer: http://www.absoluteaxarquia.com/

Hvite landsbyer nærmest Nerja er Frigiliana, Torrox pueblo, Cómpeta og Comares. Comares ligger helt på toppen av et lite fjell. Fra avstand ser den ut som en snøkappe. En rundtur kan gå gjennom andre små landsbyer fra maurertiden. Smak på disse navnene; Salares, Sedella, Canillas de Aceituno, Archez http://www.absoluteaxarquia.com/areas/routemudejar.html 
Via dette området kan man også komme til Alhama. 

Innenfor Frigiliana ligger en bitteliten pueblo som heter Acebuchal. I det man kommer opp til torget i Frigiliana, ta til venstre til fots eller med bil. Akkurat ute av byen, kan fotgjengere ta til venstre ved en bar og komme opp på kjøreveien høyere oppe, en hyggelig liten tur i seg selv. Fortsett et stykke oppover kjøreveien. Ved noen store plast drivhus på høyre hånd, følg skilt og ta skarpt til høyre. Herfra går en smal vei oppover fjellsiden forbi lekre villaer. Oppe på høyden - Cuatro caminos - se skilt og ta til høyre (siste km er grus). Bilister kan evt. parkere litt lengre ned og gå resten. Du ser Acebuchal nede i bunnen av dalen. Belønningen er et spesielt sted med en liten kro med gryteretter av vilt som hjort, kanin, villsvin, eller geitekilling og lam. Her tilbys også overnatting. For å spise lønner det seg nok å sjekke på forhånd: http://www.elacebuchal.net/en/
Salares, strategisk plassert
Antequera
Antequeras forhistorie fra 4-5000 år tilbake er dokumentert gjennom megalittiske monumenter (Dolmens). Mennesker fra steinalderen/tidlig bronsealder slo seg ned her, og laget disse svære steinstrukturene som ble brukt til rituelle formål. Disse ble gjenoppdaget på begynnelsen av 1900-tallet. Vi kan bese dem og besøke et dokumentasjonssenter som forklarer bakgrunnen og den fantastiske historien om hvordan disse utrolige strukturene ble til. Åpningen i dolmene vender ut mot et spesielt fjell som kanskje var et hellig sted i sin tid.

Antequera var også en viktig by i maurisk tid. En stor borg er det viktigste monumentet fra den tiden. Ellers har Antequera et stort antall kirker og flotte palasser fra sin storhetstid i renessansen og fra barokken.

Sentrum og området for gamlebyen og monumentene er passe stort til å rusle rundt i.
Den 4500 år gamle Mengadolmen i Antequera
El Torcal og El Chorro
Sør for Antequera by ligger naturparken El Torcal (Parque Natural del Torcal). El Torcal består av ulike kalksteinsformasjoner. Formasjonene er blitt til ved utvasking. Kalkstein vaskes ut av vann, og enkelte kalksteinformer er mer utsatt for utvasking enn andre. Derfor har naturen satt igjen disse formasjonene som ligger lagvis på hverandre, f eks som en stabel tallerkner. Her kan man få følelsen av at trollene har tatt oppvasken.
http://en.wikipedia.org/wiki/Torcal_de_Antequera

Litt sørover kommer vil til et område med det morsomme navnet Valle de Abdalajís, og Guadalhorcedalen. Her finner vi et annet interessant fjellområde - El Chorro - med en dramatisk fjellkløft. El Chorro er et av Spanias mest populære klatreområder. El Caminito del Rey er en vei bygget i fjellsiden som transportvei mellom to fosser da  kraftstasjonene i området ble bygget fra begynnelsen av 1900-tallet. Som nevnt, har den vært stengt pga sin livsfarlige forfatning, men er nå rehabilitert og kan besøkes. Billett ca kr 100 bør kjøpes på forhånd. Her får man også tildelt et klokkeslett.
http://www.caminitodelrey.info/en/#3
Se flere bilder på wikipedia spansk og engelsk http://es.wikipedia.org/wiki/Caminito_del_Rey 

I samme område er det også store vannreservater og vakre innsjøer. Et interessant minnesmerke er Bobastro med ruinene av en steinkirke, hugget ut av en stor fjellknaus. Kirken og området ble bygget av tilhengerne til Umar Ibn Hafsún, en leder av opprøret mot Cordoba-kalifatet.  

For den som er interessert i overnatting i området, finnes et sted med norsk vertskap: familien Haug Ørnhøi har to hus med leiligheter og rom i den lille, hvite byen Álora www.casanor.no. Hyggelis sted og hyggelig vertskap.

El Chorro - kløften "Desfiladero de los Gaitanes", jernbanebroen, og deler av Caminito del Rey som kan skimtes
Fuente de Piedra
Fuente de Piedra som ligger litt nord for Antequera by, er en stor saltsjø og naturreservat. Området er det viktigste reservatet for flamingoer i Spania, og det nest viktigste i Europa (iflg Wikipedia). Det er et vakkert syn å se disse langhalsede rosa-røde fuglene, både når de beiter, og når de flyr og brer ut sine store røde og svarte vinger. Mars-juli er sesongen da det er flest flamigoer å se.

Vest i den lille byen av samme navn finnes et dokumentasjonssenter. På nord-vestsiden av sjøen, videre utover langs veien, er det et observasjonssted med parkering. 
Flamingoer - Fuente de Piedra
Córdoba
Córdoba ligger 21 mil (2-2,5 time) fra Nerja. Córdoba er kjent for sin fantastiske moské, La Mesquita, der det også er bygget en katolsk katedral inne i moskébygget. 

Mindre kjent er Medina Azahara, fra år 940, som ligger litt utenfor byen og kan nås med turistbuss. Córdoba har også en interessant gamleby, La Judería. 

I la Judería ligger Córdobas eldste restaurant, Casa Pepe de la Judería, med fin takterrasse og med cordobesiske spesialiteter på menyen.

En annen, veldig bra restaurant som vi også har vært, er den sjarmerende Taberna Luque, rangert som nr 1 på Trip Advisor. Stedet er knøtt lite, så reservering anbefales.

Den som liker snegler må se etter lokale plazaer med boder der de se lger sjøsnegler og øl. Populære steder for de lokale.  

I mai åpner innbyggerne i byen, og særlig i bydelen Basilio, sine patioer for publikum. Se eget avsnitt nedenfor.


Mesquitaen i Córdoba med de karakteristiske hesteskobuene, malt i rødt og hvitt
Patiofestivalen i Córdoba
Hvert år i mai, 1. og/eller 2. uke  åpner innbyggerne Córdoba sine patioer for publikum. Dette er en del av deres deltakelse i en konkurranse om den fineste patioen. 

http://www.andalucia.com/cities/cordoba/patios.htm

Bydelen Basilio er særlig kjent for sine patioer som bugner av begonia, den tradisjonelle blomsten. I andre deler av byen er det andre som prøver å modernisere. Jeg har blant annet sett en flott patio holdt i en vakker blå farge.

Mai er en fin årstid å besøke Córdoba. Siden den ligger innenlands blir det veldig varmt senere på sommeren.
Ett eksempel på de fine patioene som åpnes for publikum.
Sevilla
Sevilla ligger 26 mil (3 timer) fra Nerja. I tillegg til elven Guadalquivir som deler byen, har den et uttall severdigheter: katedralen med det flotte tårnet La Giralda (værhanen), Real Alcazar, Plaza España fra den forrige verdensutstillingen, den koselige gamlebyen Santa Cruz og sigøynerbydelen Triana, for å nevne noe. 
Utsikt over byen fra taket på den flotte Katedralen.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Solveig Olsberg | Svar 03.12.2017 10.49

Goder ideer til turer!

Fredrikke Tønder | Svar 20.10.2013 22.26

Har lett etter en god beskrivelse av områder rundt Nerja, her fant jeg det.

Åse R. 21.10.2013 13.32

Så fint da. God fornøyelse i og rundt Nerja.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

03.12 | 10:49

Goder ideer til turer!

...
05.01 | 14:13

Gratulerer med Dagen

...
21.10 | 13:32

Så fint da. God fornøyelse i og rundt Nerja.

...
20.10 | 22:26

Har lett etter en god beskrivelse av områder rundt Nerja, her fant jeg det.

...
Du liker denne siden